Narzędzia użytkownika

Narzędzia witryny


azjainfo:wizy

Wizy

Do Wietnamu, Laosu, Tajlandii i Kambodży trzeba mieć wizę. Przypominam, że wiele krajów, w domyśle: wcześniej wymienione, wymagają, aby paszport był ważny przynajmniej jeszcze pół roku od momentu przekroczenia granicy. Dobrze jest mieć jeszcze miejsca w paszporcie na wizy i pieczątki, jak nie ma, to można iść do urzędu i poprosić o „doklejenie” nowych strony (informacja niepotwierdzona). Do większości wiz potrzebne jest zdjęcie (zwykle jedno) - warto mieć kilka przy sobie. Jeśli będziesz wyrabiać wizę na granicy to zwróć uwagę na godziny urzędowania (zwykle jest to między 9-17,20).

Wietnam

Wizę trzeba wyrobić przed wyjazdem! Nie ma możliwości zrobienia tego na granicy. Ambasada znajduje się w Warszawie przy ulicy Resorowej 36 (obok ul. Sobieskiego). Wiza jednokrotna na 2 tygodnie kosztuje 125 PLN, na jeden miesiąc 150 PLN, wielokrotna na 3 miesiące 400 PLN. Powiedziano nam, że nie ma możliwości posiadania 2 wiz np. jednej na 2 tygodnie, drugiej na miesiąc (w przypadku gdy chce się wrócić do Wietnamu). Na wizę czeka się klika dni (we środę złożony wniosek, w poniedziałek odbiór).

Ambasada ma swoją stronę internetową - ambasada Wietnamu (nie należy traktować informacji tam zawartych jako zobowiązujące) - na dzień 2008-07-25 strona nie działa. Zapomnij, że pod podane numery telefonów się dodzwonisz - trzeba osobiście. W samej ambasadzie jest tablica informacyjna, ale w obcym języku (nie po angielsku) - trzeba pytać. Ambasada przyjmuje interesantów od 9 do 12, w piątki nie przyjmują. Aby móc poprawnie wydrukować ich wniosek wizowy potrzeba zainstalować fonty wietnamskie (vnarial.ttf), albo skorzystać z pdf:a, którego zrobiłem - wniosek wizowy do Wietnamu. Wniosek jest wygenerowany na podstawie tego, co jest na stronie (tam jest w formacie Word:a), niestety tam gdzie zdjęcie nadal jest „krzaczek”, można pominąć; dodatkowo na wniosku jest jeszcze stary adres ambasady, ale nie ma się czym przejmować. Pole „kontakt w Wietnamie” można zostawić puste. Wypełniamy wniosek, dajemy 2 zdjęcia, paszport, opłata i do ambasady.

Laos

Wizę można wyrobić na granicy, kosztuje 30 USD i jest ważna przez miesiąc, potrzebne jedno zdjęcie.

Kambodża

Wiza, oficjalnie, kosztuje 20 USD, na granicy trzeba uważać żeby urzędnik Cię nie naciągnął (tak jak to z nami zrobił - zapłaciliśmy 1200 BATHów) - trzeba się z nim targować. Polecam przeczytać artykuł na www.talesofasia.com. Od ludzi tam podróżujących można się dowiedzieć, że jest to proceder nagminny.

Można sobie również wyrobić wizę elektroniczną, kosztuje to 25 USD - potrzebne zdjęcie cyfrowe, karta kredytowa. Spotykaliśmy ludzi, którzy wyrabiali sobie wi

y w ten sposób.

Tajlandia

W momencie, kiedy byliśmy w Tajlandii dla obywateli polskich potrzebna była wiza, być może po wejściu do strefy Szengen nie będzie ona potrzebna. Wizę wyrabialiśmy na granicy, potrzebne było zdjęcie i 1000 BTH. Wiza jest ważna 2 tygodnie, można przedłużać.

Granicę przekraczaliśmy na moście przyjaźni niedaleko Vientian. Nie obyło się bez przygód, bo przejechaliśmy most rowerem, a formalnie można tylko autobusem albo autem. Większy problem był z samą wizy, bo nie mieliśmy jak za nią zapłacić - w pobliżu nie było ani bankomatu ani kantoru. Szczęśliwie urzędnik (mocno wkurzony) zgodził się, żebyśmy podjechali do najbliższego miasta (2-3 kilometry) i wymienili pieniądze. Lepiej jest mieć przy sobie gotówkę, żeby zapłacić za wizę. Na budkach nie ma jasnych informacji kto powinien składać wniosek wizowy, kto nie, trudno doczytać się też jakie opłaty powinny być pobrane.

azjainfo/wizy.txt · ostatnio zmienione: 2014-02-27 02:02 (edycja zewnętrzna)